Wednesday, February 29, 2012

APA YANG PERLU DILAKUKAN JIKA SUSAH TIDUR

Korang tahu tak , sekarang ni ramai yang suka berjaga malam . Terutamanya bila masuk time cuti . Nifi pun tak ketinggalan sebenarnya -,-

Bila nak mula class , mula laa susah nak tidur . Pusing kiri , pusing kanan , tak jugak tidur . Korang pun mesti pernah alami situasi macam ni kan ? Kan ? Kan ? Heheh .

Jadi , Nifi nak mencadangkan beberapa aktiviti yang korang boleh buat sekiranya korang susah tidur .

psstt! ni gambar inchek boyfie yang kemalu-maluan . haha. :D



1 . Online ! Yang ni mesti ramai gila yang buat kan ? Tak kisah laa blog ke , twitter ke , facebook ke .

2 . Berzikir / Berselawat . Nifi selalu buat macam ni . Memang senang tidur .

3 . Study untuk topik yang akan dipelajari keesokan harinya . Yang bekerja pulak , plan kerja apa yang nak dilakukan .

4 . Telefon kawan kawan korang yang sedang dibuai mimpi indah2 . Kalau takde kredit , misscall sahaja sudah mencukupi .

5 . Buat senaman senaman sampai laa korang penat . Kalau nak pergi jogging pun boleh , asalkan berani . Hehe :D

6 . Buat solat sunat taubat ke , solat sunat hajat ke , baca Al-Quran , surah Yaasin . (bagi yang beragama Islam)

7 . Baca buku sejarah ! Aktiviti yang ni memang sangat berkesan . Telah diaplikasikan oleh bedmate (katil double decker) + roommate (dorm yang sama) + schoolmate (sekolah yang sama) Nifi iaitu Miss Azyra .

8 . Basuh baju , lap tingkap , mop lantai , kemas rumah sampai laa matahari terbit .

9 . Ambil mana mana majalah , baca sampai tertidur . Kalau dah baca , ulang balik dari muka surat pertama .

10 . Terus jadi jaga . Tak kira laa jaga kat kedai emas ke , kat rumah sendiri ke . Asalakan ada benda yang nak dijaga . Hehe .

Daripada 10 ni , Nifi prefer no 1 , 2 , ngan 7 . Memang aktiviti favourite laa kalau susah nak tidur . Korang pulak ? Ada aktiviti lain selain daripada ni ? Tambah kat komen yerr :D

7 comments:

profmie said...

hehee....asenya lbih kurg same je kot..cuma klu sy ade tmbhn lg iaitu sy akn tgk cite2x jepun or korea kt lptop..smpilah mata dh ngntuk sgt baru tdO..hihi...xpun men msj...kdg2x smpi dh t'tido pun ade..
tp jgn lupe bce doa sblum tdO..hihi

Ayumi Comot said...

huhu..mujur la ayu ni mmg jenis cepat tido...:)

AmY Da SoneT said...

kalau saya mmng main game la.. haha.. kalau mmng ditakdirkan saya x leh nak tido langsung.. mahu nya abis full game tu.. keh3... :)




asyrulamy.blogspot.com :)

Azizan Zolkipli said...

Nasib le Pakcik jenis senang ngantuk, tapi sekali sekala tu susah tidur juga. Pakcik layankan aje sampai ngantuk dengan 'berjalanblog' (blog walking) hehehe ...

Koding said...

Segala penyakit bermula daripada makanan. Kawallah pemakanan anda...

Jemput singgah ke blog Koding...

nifi2408 said...

Profmie : Wahh. Mesti peminat tegar ni kan? :)

Ayumi : Dan kuat tidur. Betul tak? Hehehe :D

Amy : Tak sakit mata ke?

AZ : Ni baru blogger tegar namanya! Hehe :D

Koding : Betul! Betul! Betul!

nur_za said...

kalu baca buku sejarah tu yela kot..hihi..da ke patut
..tapi kalu baca xmengntk pun mngntk kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...