Sunday, January 15, 2012

CONTOH AYAT ORANG CEMBURU

Kalau korang nak tahu , cemburu ni banyak jenisnya . Cemburu dengan kejayaan orang lain , cemburu orang lain ada sesuatu barang tu , cemburu orang lain ada boipren / gelpren romantik , macam macam lagi laa . Jadi , dalam entry kali ni , Nifi nak senaraikan beberapa ayat yang berbaur cemburu . Kalau korang dengar sesiapa cakap ayat ni , atau yang lebih kurang tu , maksudnya dorang cemburu laa tuu .


Lepas tu korang jawab je laa , "Kalau dah jelez tu , cakap je laa . Tak payah nak perli bagai . Menyampah !" Haa . Sound cenggitu jerr . Tak payah nak pendam pendam . Kalau pendam pun dapat apa kan . Sakit hati jerr . Ehh . Termelalut pulak . Okay . Jom teruskan . Bukan ayat cemburu je , cara nak jawab pun Nifi bagi sekali okay . Boleh laa korang praktikkan .

1) Untunglahhhhhhhhh !
- Sekurang kurangnya aku untung . Kau hado ? Habuk je lebih . Apa pun tak boleh .


2) Alaa . Kuat bodek . Tu yang senang naik pangkat . Aku pun boleh .
- Kau ni Mat , dah laa fitnah orang tu kuat bodek , lepas tu sebarkan kat orang pulak tu . Nampak sangat jelez .


3) Elehh . Beli motor besar pun tak guna . Kalau hujan , basah jugak .
- Alahhh . Cakap je laa kau jelez sebab orang tu ada motor besar . Kau tu pakai motor cabuk je pun . Haha . Kesiannnn~


4) Muka tak laa lawa mana , tapi dapat boipren kaya . Hensem pulak tu . Main bomoh lettewww .
- Alahaiii Cik Kiah . Kalau dia main bomoh pun , kau susah kenapa ? Ada kena kat kau ke ? Menyibuk je kejenya .


5) Eiii . Bodohlah sape yang pakai timeline facebook ni . Rimas aku tengoknya .
- Alaa Cik Tipah . Cakap je laa kau pun nak buat timeline tapi tak reti kan ? Meh sini aku tolong buatkan . Kesian kau kan . Lain kali , kalau tak suka , jangan bukak . Kan dah kena setepek .


6) Orang yang pakai twitter ni bajet retis , konon femes letteww . Menyampah aku .
- Kau menyampah ? Aku lagi menyampah dengan kau . Kau kata orang , kau tu femes sangat ke ? Aku tengok friends kau kat facebook tu , 500 orang pun tak sampai . Puihhh !


7) Kalau takat peti ais besar tu , laki aku pun boleh beli . Bukan hutang , cash tau .
- Suka hati kau laa nak bayar cash ke , hutang ke . Aku beli peti ais besar ni nak buat keranda je . Blah laa kau .


8) Saya sedar saya tak cantik . Awak pergi laa kat perempuan tu . Saya rela .
- Sape tak nak perempuan cantik kan . Okbai , saya pergi sekarang .


9) Memang laa lauk kat kedai tu murah . Sebabnya , dorang serve lauk semalam .
- Oh yeke ? Kau pekerja kat situ ehh ? Pakai smart2 , kerja kat kedai makan je . Rugi . Rugi .

Haha . Penat aii perah otak cari idea nak buat entry ni . Baideweii , entry ni adalah ilham selepas terjumpa orang orang  yang cakap pasal nombor 5 kat facebook . Yuu jelez yerr ? Kesiannnn . Meh aii tolong tukar facebook buruk yuu jadi timeline macam aii punya . Hikhikhik . Kbai .

*Pssttt ! Hari ni Nifi rajin nak cari gambar . Ada sape2 jelez tak ? Kahkahkah :P

20 comments:

Elih Japahar said...

Untunglahhh ada gambar...lol..:P

Daddylicious said...

haha...betul2..untunglah...

nifi2408 said...

Ohh. Terjumpa dua orang yang cemburu di sini . Hehe :P

nur adilah said...

HAHA:D tak boleh blah orang orang yang macam tu:P

Cik Ungu Kamila said...

wah dah siap ayat ni. nti cik ungu peraktis. ekekek :p

Paris Lipton said...

betul sangat nih...ramai yg ckp kita bajet retis ade twitter nih...huh. tujuan utama utk blog! kolot!

nifi2408 said...

ADILAH : orang yang macam mana tu ? banyak contoh nih . Heheh .

nifi2408 said...

CIK UNGU : Intonasi , nada kena betul tau. Hehe :D

nifi2408 said...

PARIS : Kann. Nifi pun pernah kena jugak. Dilabel perasan retis. Sentap gila woo.

HalaTuju said...

huhu setuju2 memang betol:)

mR.aSLaN said...

rugilah .......

هانيم إرشاد said...

suke-2!! hehee. :)

http://irsyanim.blogspot.com/2012/01/khas-untuk-mr-right.html

Fathiah Hamim said...

hye nifi!
thank you ye betulkan fa.
sumber yang fa letak tuh sebenarnya bukan sumber asal fa. fa letak untuk syarat je.

fa tulis ikut apa yang fa belajar.
and memang betul melibatkan fizikal.
fa salah guna ayat je.

tapi, ustaz fa cakap jugak, tak elok jugak kalo refer tak ikut fizikal pun. macam contoh fa bagi tuh.

tapi takpe la, fa dah tukar contoh tuh yea.
thank you again. fa dah tukar. :)

Bin Hire Melbourne said...

Very nice concept..

nifi2408 said...

HALATUJU : Ni mesti pernah kena ni kan? Hehe.

ASLAN : Tak pernah dengar orang cakap cenggitu pun?

هانيم إرشاد : I'll track you back :)

FATHIAH : Takpe. Manusia tak lari dari buat silap :)

BHM : Thanks! :D

zana said...

tinggal jejak kat sini :)
mai singgah ke blog sy ye :P

nifi2408 said...

ZANA : I will ! :D

the femmy girls said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Aslm akk...nk tanya....klu dorg ckp mcm mnlh lelaki blh suke kt ko...dhlh perasan bajet...over pulk tew...nk jwb ape??

Zainal Suya said...

iya ker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...