Friday, January 27, 2012

LAIN DI MULUT, LAIN DI HATI

Nifi selalu dengar orang cakap , "Cakap tak serupa bikinlah kamu ni Leman ." , "Kau ni cakap lebat jerr laa Bob ." , blablabla . Korang pernah dengar macam ni tak ? Kalau tak pun , ayat yang digunakan mesti lebih brutal kan ?

Kat bawah ni pun lebih kurang cenggitu laa jugak . Tapi untuk versi cintan cintun . Apa yang diluahkan tak sama dengan apa yang terpendam dalam hati tu . Nak buat macam mana , cinta dah takde dalam hati . Wuwuwu .

Tuesday, January 24, 2012

LAGI ISU PANAS

Harap maaf laa ye korang. Blog yang kononnya nak dijadikan tempat tulis tulis fakta dan pendapat, da dijadikan blog meluahkan perasaan marah, sedih, geram, bengang dan sewaktu dengannya. Bukan apa, selagi tak diluah, selagi tu laa rasa sakit hati, bengang, marah, dan rasa rasa yang negatif tu tak hilang. Maaf sekali lagi kalau tiba tiba, korang menyampah pulak dengan blog ni. *pasrah*

Kisah bermula apabila *jengjengjeng* (background music). Ahh semak ahh. Taip macam biasa je laa. Nak intro intro bagai. Macam ni, malam tadi, Nifi ada buat satu status. Statusnya seperti di bawah.



Sunday, January 22, 2012

DAH ADA HATER(S) KE?

Memang dah jadi rutin Nifi bila bukak blog, akan check shoutbox dulu. Baca semua pesanan yang ditinggalkan. Lepas tu bergerak ke bahagian komen pulak. Tapi hari ni, tak sempat nak bergerak ke bahagian komen, mata dah tertancap kat satu pesanan yang ditinggalkan oleh manusia bernama "tutt" tanpa sebarang link yang boleh dijejaki semula.


Terkelu lidah kejap bila baca note yang ditinggalkan oleh manusia tersebut kat shoutbox Nifi. Bukan takat terkelu lidah je, Berbelit belit lidah ni nak fahamkan apa yang ditulis. Biasalah, orang yang kehilangan beberapa button di keyboard pc / lappynya memang akan bertindak sebegitu. Cuba korang baca apa yang diperkatakan tu. Nifi pun keliru jugak sikit sikit.

Thursday, January 19, 2012

CONTOH ORANG YANG BUSUK HATI


Busuk hati bermaksud orang yang tak senang dengan kelebihan yang orang lain ada . Tak kira laa kelebihan dari segi apa pun . Bila dia buat benda tak baik kat seseorang tu ataupun menyusahkan seseorang tu , haa . Busuk hati laa tu . Nak tengok contoh contohnya ? Scroll ke bawah .

Sunday, January 15, 2012

CONTOH AYAT ORANG CEMBURU

Kalau korang nak tahu , cemburu ni banyak jenisnya . Cemburu dengan kejayaan orang lain , cemburu orang lain ada sesuatu barang tu , cemburu orang lain ada boipren / gelpren romantik , macam macam lagi laa . Jadi , dalam entry kali ni , Nifi nak senaraikan beberapa ayat yang berbaur cemburu . Kalau korang dengar sesiapa cakap ayat ni , atau yang lebih kurang tu , maksudnya dorang cemburu laa tuu .


Lepas tu korang jawab je laa , "Kalau dah jelez tu , cakap je laa . Tak payah nak perli bagai . Menyampah !" Haa . Sound cenggitu jerr . Tak payah nak pendam pendam . Kalau pendam pun dapat apa kan . Sakit hati jerr . Ehh . Termelalut pulak . Okay . Jom teruskan . Bukan ayat cemburu je , cara nak jawab pun Nifi bagi sekali okay . Boleh laa korang praktikkan .

Saturday, January 14, 2012

CARA MENGELAKKAN MABUK LAUT

Haiii . Jumpa lagi . Baru baru ni , ehemm ehemm pergi memancing dengan kawannya . Orang kata , orang yang suka memancing ni penyabar orangnya . Betul ke ? Haha . Abaikan :P

Bila balik tu , lumayan jugak hasilnya . Yelah . Pergi memancing pun pukul 12 tengah malam . Memang ikan galak laa time macam tu kan . Ehemm ehemm pergi naik bot yang disewa , siap dengan pemandu sekali . Sanggup kan .


Pakcik bawak bot tu bagi petua untuk mengelakkan mabuk laut . Yelah , first timer kan . Selalunya , memancing kat kolam , sungai . Tempat biasa biasa je kan . So , Nifi pun korek korek laa petuanya . Boleh jugak dijadikan entry kan . Hehe .

NAK TANYA NI

Awal betul aii bangun hari ni. Yelah. Malam tadi dah bantai tidur awal. Mana tak bangun awal kan? Erkk. Haha. Jadi, Nifi ambil kesempatan buat blogwalking. Alaa. Kejap je. Tak lama. Lepas tu terjumpa laa satu benda yang menarik perhatian ni. Jadi, Nifi nak tanya laa kat korang. Kot kot betul. Kot kot salah ke kan?
Err. Nifi nak tanya sesuatu ni? Betul ke? Betul ke . . .

Tuesday, January 10, 2012

BUNGA YANG BOLEH DIJADIKAN PENAWAR PENYAKIT

Beberapa hari lepas , Nifi ada pergi pameran orkid dengan keluarga . Macam macam jenis orkid ada tau . Yang mahal ada , yang murah pun ada . Yang besar ada , yang kecil pun ada .

Bukan orkid je yang dijual , pokok pokok lain pun ada dijual tau . Contohnya , pokok kesidang atau nama lainnya pokok kerak nasi . Selain tu , pokok kemuning ataupun nama glemernya pokok sedap malam . Ehemm ehemm :P


Bila tengok gambar2 bunga dan pokok ni , teringat pulak , zaman dulu dulu , takde ubat cair , pil , kapsul bagai . Orang dulu dulu bergantung kepada sumber alam je kalau nak cari penawar sakit .

Sunday, January 8, 2012

CARA MELAWAN NAFSU

Dunia makin tua . Makin banyak kejadian yang kita tidak ingin berlaku , terjadi . Macam macam kes jenayah terjadi . Tak payah tengok jauh jauh laa . Tengok kat Malaysia ni je .

Kes ragut , kes buang bayi , kes bunuh secara kejam berleluasa . Kalau ada iman , dapat kawal nafsu , mesti kes kes macam ni dapat dibendung dan akan berkurangan .

Jadi , dalam entry kali ni , Nifi nak cerita kat korang cara untuk melawan nafsu dengan cara Islam . Tak banyak pun , sikit je . Mudah nak lakukan .

muka setenang muka holland lop rabbit ni . chewahh !

Saturday, January 7, 2012

BATAS KEPIMPINAN SEORANG WANITA

Ehemm . Ehemm . Testing . Testing . Cubaan suara 1 , 2 , 3 . 3 , 2 , 1 . Ehh , macam mic test masa zaman sekolah dulu pulak . Hai korang ! Macam mana dengan hari ? Okay ? Ke tak okay ? :D Mukadimah je tu . Kita terus ke topik laa ye . Tak sabar rasanya nak menari nari atas keyboard ni . ^^

Secara umumnya , 'agama' bagi  kaum perempuan ialah harta (wang , barang kemas , dll) sehingga menyebabkan dunia ni menjadi kacau bilau . Betul . Nifi tak nafikan hakikat tu .


Jadi , untuk membetulkannya semula , lelaki mestilah menjadi imam (pemimpin) . Sebabnya , wanita mempunyai 1 akal dan 9 nafsu . Jadi , tak wajar laa wanita ada ilmu pengetahuan yang lebih berbanding lelaki .
Bukan wanita tak layak memimpin . Layak . Tetapi mesti ada batas batasnya . Antara batas batas kepimpinan seorang wanita ialah :

Friday, January 6, 2012

50 KERJAYA PILIHAN

Hari tu , Nifi ada baca satu buku . Tajuk dia 50 Kerjaya Pilihan . Buku tu ditulis oleh Mohd Yahya Mohamed Ariffin . Dalam buku tu , ada disenaraikan 50 kerjaya pilihan , institut pengatian tinggi (IPT) yang menawarkan kursus tentang kerjaya tersebut , cara memohon , dan lain lain .


Tapi , Nifi nak buat senarai 50 kerjaya pilihan tu je . Kalau nak tahu info info lain  boleh laa beli buku tu . Murah je . Kalau nak tahu IPT mana yang menawarkan kursus tentang kerjaya tu , boleh tanya Nifi . Nifi ada senarainya . :)

Monday, January 2, 2012

APA YANG PERLU DILAKUKAN JIKA BERLAKU KEMALANGAN

Musim musim cuti ni , ramai laa yang beransur ansur nak balik  kampung . Rindu yang tak terperi kat mak bapak , sedara mara , rakan sepermainan masa kecik kecik dulu . Kannn ?

Memandangkan musim cuti , ramai laa yang balik kampung . Bila ramai yang balik kampung , kenderaaan sangatlah banyak kat atas jalan raya nun . Bila dah banyak kenderaan atas jalan raya , banyak jugaklah kemalangan yang berlaku.

Sunday, January 1, 2012

TIARA FAZLIN

Hai . Hai . Hai . Macam mana dengan celebration New Year korang ? Sambut kat rumah jerr ? Atau melepak kat mana ? Nifi tak keluar mana mana pun . Sobsob . Cuma duduk kat rumah sambil baca blog . Blog yang Nifi fokus baca semalam ialah blog Tiara Fazlin .


Seriously , Nifi dah jatuh cinta dengan pemilik blog Tiara Fazlin ni . Walaupun blog dia simple je , header pun cenggitu je , tapi isi dia sangat menarik okay . Bila baca blog dia , memang tergelak sorang sorang . Boleh challenge Zackzukhairi . Confirm !

*Pssttt ! Nifi jumpa blog dia kat page Zackzukhairi lerr . :D*

Nama pemiliknya pun Tiara Fazlin kalau tak silap . Salah seorang student medic kat Dublin , Ireland . Orangnya cun ! Serius tak tipu ! Tak caya ? Ni laa dia . Comel kan ? Suka tengok dia . Comel gila !


*Sorry . Nifi ambik gambar tanpa kebenaran :D*

Nifi dah khatam semua entry dia dari pukul 4 petang sampai 8 malam . Bila bukak blog ni tadi , memang sangat sangat terkejut bila dia ada komen kat entry Nifi plus jadi follower . Perasaan time tu , sangatlah WAHHHHHH ! Macam retis follow kita youu ! Tak caya ? Tak caya ? Tengok ni !


Haa . Ni pulak komen dia dalam entry Nifi : Cara Mengelakkan Jerawat .


So guys ! Nifi cadangkan korang baca blog dia . Memang tak kan rugi punya . Serius ! :D

ENTRY TAHUN BARU


Hai . Hai . Hai . Ini adalah entry pertama Nifi untuk tahun 2012 ni . Macam mana dengan tahun 2011 ? Berakhir dengan kegembiraan ? Atau kesedihan ? Walau apa pun jawapan korang , takpe . Just leave all the memories behind .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...