Tuesday, December 25, 2012

DIA BUKAN SAHABAT JIKA ...



Berdasarkan tajuk entry, mesti korang dapat teka apa yang ingin sampaikan. Mengenai sahabat. Seseorang tu tak layak digelar sahabat bila dia melakukan apa yang Nifi senaraikan di bawah ni. Nak tahu? Jommm.

Tuesday, November 27, 2012

TIPS MENGATASI MASALAH KULIT MUKA



Bangun pagi. Masuk bilik air. Tengok muka kat cermin. Arghhh! Jerawat! Mesti korang pernah hadapi masalah ni kan. Jadi, kali ni Nifi nak beri tips bagaimana cara untuk mengatasi masalah kulit muka ni.

Thursday, October 18, 2012

TIPS UNTUK MENUTUP EYEBAG



Korang ada masalah lingkaran gelap bawah mata? Kalau bahasa orang putih, kita panggil 'eyebag'. Ada tak? Nifi ada. T.T Jadi, kali ni Nifi nak kongsikan cara-cara untuk menutup eyebag tu, supaya tak terlalu kelihatan.

Thursday, September 27, 2012

TIPS RAMBUT PANJANG LEBIH CEPAT



Sape yang tak teringin nak dapatkan rambut yang panjang kan. Kali ni, Nifi akan bagi tips untuk korang praktikkan agar rambut korang akan lebih cepat panjang.

Wednesday, August 22, 2012

SELAMAT HARI RAYA

Walaupun dah masuk hari keempat kita beraya, tapi Nifi belum sempat mengucapkan Selamat Hari Raya kat pembaca semua. Sibuk beraya sampai terlupa pulak kat blog tersayang ni. :)

Di kesempatan ini, Nifi nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua. Semoga raya ni menjadi salah satu raya yang bermakna untuk korang semua k. Nifi harap korang semua berbahagialah dengan orang yang tersayang.

Nifi minta maaf kalau sepanjang Nifi berada dalam dunia blogging ni, ada penulisan Nifi yang mengganggu korang, yang menyakitkan hati korang, dan sebagainya. Sentiasalah berseserhana dan jangan membazir. Yang memandu tu, jangan lelaju k. Hahaha. :D Selamat Hari Raya! :)

Sunday, August 12, 2012

SOLAT YANG TIDAK DITERIMA ALLAH


Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya.” (Tabyinul Mahaarim)

Monday, August 6, 2012

KELAHIRAN DAN KEMATIAN


Pernah tak korang terfikir, apa yang terjadi sebelum korang lahir? Bagaimana pulak lepas korang meninggal dunia? Pernah terfikir tak? Mati itu pasti. Itu janji Allah. Kita tak boleh nafikan. Jadi, Nifi post entry ni. Bertujuan untuk musahabah diri. Tak salah kalau baca, untuk kebaikan kan. :')

Thursday, August 2, 2012

KASUT TUMIT TINGGI NIKE YANG STYLE!

Perhatian kepada kaum wanita di luar sana! Nifi ada beberapa keping gambar kasut tumit tinggi buatan Nike. Memang rare sangat-sangat. Style gilalah! Mula-mula tu, Nifi cuma surf kasut untuk wanita buatan Nike saja tau. Bila tengok image, whoaaa! Meletzzz sangat. Korang nak tengok? Jom, Nifi tunjukkan satu gambar dulu.

High Heel For Sell

Tuesday, July 17, 2012

TEMPAT YANG DILARANG DIPAPARKAN DALAM GOOGLE MAPS

Perhatian! Ini ialah entry copy paste. Sumber adalah seperti di bawah.

Kita selalu menggunakan Google Maps sebagai rujukan untuk mengetahui sesuatu tempat. Boleh dikatakan seluruh dunia boleh dilihat melalui Google Maps. Dari bandar-bandar besar hinggalah ke kawasan pedalaman yang terpencil. Akan tetapi, tahukah anda bahawa ada 10 tempat di dunia yang dilarang sama sekali dipaparkan dalam Google Maps.


 Tempat-tempat tersebut ialah :

Wednesday, July 4, 2012

RUMAH HANTU PALING SERAM DI DUNIA

Rumah hantu yang Nifi nak ceritakan ni sebenarnya terletak di Jepun. Ianya telah diiktiraf oleh Guiness Book of Record sebagai rumah hantu yang paling besar dan paling menakutkan di dunia. 


Antara yang menarik pasal rumah tu ialah ia sebenarnya merupakan bangunan yang diubahsuai menjadi rumah hantu. Direka bertemakan hospital. Dalam rumah ni, hiasan dia memang mengerikan. Nifi tunjuk sikit k. 




Nampak? Ngeri tak ngeri? Hahaha. 

Sunday, June 24, 2012

MERCU KEBANGGAAN NEGARA

Assalamualaikum! Hai semua! Kali ni, Nifi nak tunjuk sikit mengenai mercu tanda yang menjadi kebanggaan setiap negara. Mercu tanda ni macam landmark laa. Sesebuah negara tu dikenali dengan apa. Contohnya negara kita sendiri, Malaysia.

Malaysia terkenal dengan Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC), Menara Kuala Lumpur, masyarakat berbilang kaumnya, BERSIH, opsss! Dah lari tajuk tu. :P


Untuk entry kali ini, Nifi akan fokus kepada tempat atau bangunan yang menjadi mercu tanda sesebuah negara tersebut. Jom!

Thursday, June 21, 2012

VIDEO MENARIK DARI IPRODUKSI

Assalamualaikum! Hai semua! Nifi baru balik dari blogwalking. Ehh bukan-bukan. Baru balik dari youtube surfing sebenarnya. Ehemm. Banyak video menarik yang Nifi jumpa tau. Dan Nifi rasa, Nifi nak kongsikan kat blog ni.

Video-video ni bukan video biasa ye. Video ni berbentuk lukisan kartun. Bagi Nifi laa. Nifi tak pandai nak beza-bezakan jenis video ni. :) Dan yang penting, setiap video tu ada jalan ceritanya yang tersendiri dan menyentuh hati kita. Bukan tu je, ada pengajaran di sebaliknya.


Nak tahu video apa? Video ni dimuatnaik oleh Iproduksi. Buat masa ni, hanya lima video telah dimuatnaik. Jom tengok. :)

Friday, June 15, 2012

TONGUE TWISTERS!

Tongue Twister ni ialah ayat yang menimbulkan kesukaran untuk bercakap apabila ayat tersebut dibaca. Sebabnya, dalam satu ayat, ada pelbagai bunyi yang sama. Cara untuk membaca ayat ni ialah dengan mengulang ayat ni beberapa kali. Lepas tu, ayat yang dibaca tu mesti dibaca dengan laju dan fasih serta tiada kesalahan.



Untuk entry kali ni, Nifi akan sertakan beberapa ayat Tongue Twister untuk korang. Tapi, dalam bahasa Inggerislah ye. Sebabnya, Nifi belum jumpa lagi versi bahasa Melayu. :) Jom layan Tongue Twister sampai bergulung, berbelit lidah tu! :D



Monday, June 11, 2012

ISTANA-ISTANA DI DUNIA

Hai ! Maaf ye korang. Nifi takde masa nak update blog. Tengok, dah bersawang dah blog ni. Walau bagaimanapun, hari ni Nifi akan cuba untuk update blog ni ye. Berdasarkan tajuk, mesti korang dapat agak apa yang Nifi nak sampaikan. Semestinya, GAMBAR! Hehehe. 


Nifi tahu, kebanyakan orang tak berminat untuk membaca isi entry yang panjang-panjang. Macam mana Nifi tahu? Ehemmm. Nifi pun macam tu jugak! *Sila jangan bagitahu sesiapa k. Rahsia kita je tau.* Okaylah, malas menaip panjang-panjang, jom tengok antara istana-istana yang ada kat atas muka bumi ni. :)

Thursday, May 10, 2012

KENAPA RASA LAPAR WALAUPUN DAH MAKAN?


Pernah tak korang rasa lapar balik walaupun dah makan banyak-banyak sampai rasa dah tak boleh bangun dah? Pernah? Nifi selalu macam tu. Walaupun dah makan kenyang-kenyang, dalam 10-15minit macam tu, terasa lapar. Siap menggigil-gigil lagi. Nak tahu kenapa? Baca sebab-sebabnya kat bawah ni.


Tuesday, May 8, 2012

MUST TRY!

Okayy. Ini entry selingan saja okay. Nifi tak nak beratkan kepala korang yang sedang sarat dengan pelbagai masalah tu. Nifi nak korang cuba apa yang Nifi ajarkan ni okay. Lepas tu komen Cool! kat ruangan komen di bawah ni ye. Pelissss. Hehehe. :D

Monday, May 7, 2012

SURAH SURAH TERBAIK


Wahh. Wahh. Wahh. Semanjak dua menjak ni, rajin betul Nifi post pasal entry keagamaan ye. Bukan apa. Saja nak berkongsi pengetahuan. Apa sahaja yang kita baca tu, tak salah jika disebarkan. Asalkan ia berguna dan bermanfaat kepada orang lain. Betul tak?

Okayy. Untuk kali ni, Nifi nak listkan beberapa surah yang dapat menghalang ujian Allah swt. Bukanlah menghalang sepenuhnya, tetapi melindungi kita daripada ujian yang diberikan kepada kita. Kita cuma berusaha. Apa-apa pun terletak di tangan Allah swt, ye tak?

Antara surah-surah yang istimewa ialah surah Al-Falaq, surah Al-Ikhlas, dan lain-lain. Alaa. Surah-surah yang kita selalu baca dalam solat tu kan? Yang pendek-pendek dan mudah dihafal tu. Kalau boleh, amalkanlah ye. Sekarang ni, banyak benda perkara tak baik berlaku dalam kehidupan kita. Jadi, kita kena jadikan surah-surah ni sebagai pendinding kita. Jom kita tengok senarai surah tersebut. :)

Saturday, May 5, 2012

MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH SAW



Omagaddd ubat gegat! Dah bulan Mei? Tak sangka. Cepatnya masa berlalu kan. Sekarang Nifi dah setelkan final examination. Bercuti selama dua bulan. Hoorayyy! Jadi, ada banyak masa untuk blogwalking, buat entry baru, berfacebook, bertwitter, bergole-golek atas tilam, berrr ... opss over pulak.

Okayy. Untuk entry pertama bulan Mei ni, Nifi nak ceritakan tentang makanan kegemaran pemimpin kesayangan kita, iaitu Rasulullah saw. (sila selawat ye.) Perkara ni Nifi tahu lepas browse through Facebook hari tu. Copy dan paste kat blog ni. (nampak sangat sikap pemalasnya kan?)

Urghhh. Move on. Move on.

Monday, April 23, 2012

SIAPA EQBAL ZACK?

Chewahh. Chewahh. Tengok tajuk kat atas tu. Konon-konon macam kau kenal sangat-sangat Mr Eqbal Zack tu. Macam laa beliau tu duduk sebelah rumah kau je, Nifi oii. Tak pun, macam laa beliau tu bapak sedara kau. Echehhh! Makin melalut pulak khenn.

Saturday, April 21, 2012

15 MAKSIAT YANG MENURUNKAN BALA


Oh hai semua. Nifi dah kekurangan waktu untuk memberi sedikit perhatian kepala blog ni. Dah makin bersawang nampaknya. Harap harap iklan Nuffnang tak lari. Hehehe. Walaupun agak sibuk, sebab final examination dah nak dekat, (dua hari lagi je weyy!), Nifi tetap nak update. Tapi, cuma entry copy paste jelah ye. Maaf! Maaf! Maaf! Maaf! Maaf!

Taken from Tumblr. Gambar selingan saja. :)
Nifi ambik entry ni daripada Facebook. Bila surf through Facebook hari tu, (ada pulak masa nak bukak Facebook ye?) nampak entry ni. agak menarik perhatian. 15 Maksiat Yang Menurunkan Bala. Harap harap kita semua tak tergolong dalam golongan ni ye. Selamat membaca. :)

Wednesday, April 11, 2012

FAKTA TENTANG KELAHIRAN


Iklan Nuffnang dah mula hilang walaupun BE masih ada. Mungkin sebab pengunjung dah mula berkurang. Yelah. Sejak kembali bergelar pelajar, masa yang ada untuk blogging dan blogwalking amatlah terhad. Kadang kadang, tak sempat pun. Minta maaf laa ye terutamanya yang dah follow blog ni. Nifi belum berkesempatan nak follow balik. Tunggu ye. :)

Friday, April 6, 2012

TABIAT BURUK YANG BOLEH MELEMAHKAN OTAK

Seminggu dua ni, rasa letih sangat. Mungkin sebab tak cukup tidur, sibuk dengan tugasan, ataupun kelas dari pagi sampai petang tanpa henti. Badan pun mulalah lesu. Otak pun terasa jammed. Jadi, Nifi ambik keputusan untuk rehatkan badan jap. Sambil-sambil tu, google tentang tabiat buruk yang boleh melemahkan otak. Agak terkejut jugak bila tengok senarai tabiat buruk tu. Korang nak tahu jugak tak? Ahh. Kalau tak nak pun, kena tahu jugak. Penting nih tau.


Sunday, April 1, 2012

CARA MEREDAKAN HIDUNG TERSUMBAT

Bila bangun pagi, hidung Nifi mesti tersumbat. Jadi, Nifi tanyalah kat orang-orang, macam mana nak redakan hidung tersumbat ni. Dan, antara jawapan mereka ialah :

Saturday, March 24, 2012

CARA KEJUTKAN ORANG DARI TIDUR

Di suatu pagi yang hening, ketika Nifi sedang tidur dengan nyenyaknya, ada satu suara tiba tiba menjerit sehingga mengalahkan bunyi halilintar. . . . . Err. Okay. Itu metafora sangat. -,- Macam ni ceritanya, Nifi tengah tidur, lepas tu ada orang kejutkan Nifi dengan cara yang kasar, iaitu dengan cara menjerit. Memang tak suka okay dengan orang macam ni.

Saturday, March 17, 2012

MENDAPATKAN KHUSYUK DALAM SOLAT

Nifi banyak menghabiskan masa at library sebenarnya . Duduk kat celah celah rak sambil baca novel . Ehh . Bukan novel saja tau . Tak percaya ? Nifi ada baca buku 33 Panduan Mendapatkan Khusyuk Dalam Solat hasil tulisan Muhammad Shaleh bin Munajid .



Dalam tu , disertakan panduan panduan dan huraiannya sekali . Nifi tak larat lerr nak ambil huraiannya , panduannya sahaja okay . Lagi pun , senang faham , bukannya susah pun . Nak dapatkan khusyuk dalam solat ? Jom baca panduan kat bawah ni .

Friday, March 9, 2012

HAK MILIK SETIAP INSAN

Haiii ! Assalamualaikum ! Yuhuuu ! Nifi dah kembali ! Are you ready dude ? I can't hear you ! Are you ready ? Alaa . Macam tak bertenaga nak jawab jerr . Haa . Dah kena sangatlah dengan apa yang Nifi nak cakap kali ni .

Kali nih Nifi nak membebel + mengomel + bercakap + berpotpet pasal kesihatan diri . Berapa ramai antara korang yang ambil berat pasal kesihatan tubuh badan jangka panjang ? Angkat tangan sikit ! Takde letteww .

Wednesday, February 29, 2012

APA YANG PERLU DILAKUKAN JIKA SUSAH TIDUR

Korang tahu tak , sekarang ni ramai yang suka berjaga malam . Terutamanya bila masuk time cuti . Nifi pun tak ketinggalan sebenarnya -,-

Bila nak mula class , mula laa susah nak tidur . Pusing kiri , pusing kanan , tak jugak tidur . Korang pun mesti pernah alami situasi macam ni kan ? Kan ? Kan ? Heheh .

Jadi , Nifi nak mencadangkan beberapa aktiviti yang korang boleh buat sekiranya korang susah tidur .

psstt! ni gambar inchek boyfie yang kemalu-maluan . haha. :D

Thursday, February 16, 2012

SEBELUM DAN SELEPAS KAHWIN

Zaman bercinta memang syiokkk sangat sangat . Semuanya bahagia jerr . Fikiran tu positif je . Tapi , kalau dah ada lelaki yang berura ura nak berkahwin tu , cuba fikir yang negatifnya pulak . Kot kot jadi macam kat bawah ni ke . Kann ?


Monday, February 6, 2012

SPECIAL ENTRY : MY 700TH FOLLOWER

Jeng. Jeng. Jeng. Akhirnya, blog Nifi ni dah mencapai 700 followers. Alhamdulillah. Sekalung perhargaan diucapkan kepada semua followers yang sudi follow blog Nifi yang tak seberapa ni. Chewahhh! Ayat mengalahkan YB bagi ucapan kat Majlis Perasmian Baucar Buku 1 Malaysia. Hehe.



Thursday, February 2, 2012

MAT REMPIT LAGI TERER DARI MICHAEL SCHUMACHER

Siapa tak kenal Michael Schumacher ? Dari budak budak , remaja , dewasa , hinggalah ke orang tua , semuanya kenal Michael Schumacher .



*Nifi ! Baby tu tak kenal Michael Schumacher pun ?*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...