Friday, November 25, 2011

HURUF PERTAMA NAMA ANDA

zaman sekarang ni , mak bapak amat titikberatkan pemilihan nama untuk anak anak . kalau boleh , yang tergeliat lidah nak nyebut tu laa nama yang akan diberikan kepada si anak . contohnya , puthrie sechtie  annyssa . haa . cenggituuuu . pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting . so , berikut sebagai sedikit panduan.
saja bagi korang jelez tengok cupcake sedap nih . :PA Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

G Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan
ketika rakannya sedang tekun.

H Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

N Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.

Q Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.p/s : apa huruf awal nama korang ? kongsikan kat komen :)

13 comments:

kotak bulat said...

kb N...heheheheh :)

c'axoera said...

semua ppuan dalam umah start ngan S, laki lak start ngan K heheh

nifi2408 said...

KB : kebanyakan perempuan pun mesti N kan . hehe . :D

C'AXOERA : K ? jarang jumpa . mesti susah nak cari nama kan :)

emy zulaiha said...

ada ape pada name kan :)

Wawa Chan said...

wawa tag nifi join contest ;)

http://wawaeiqa.blogspot.com/2011/11/contest-my-photoshoot.html

BCJ said...

N ngan I

pr!ncEsS1405 said...

akak sy sume name dorg N-A,,
sy sorg jewp N-H-A,,hee,,
dtg menyibuk,,:)

Anonymous said...

M and N :)

Mia Meymi said...

bisalaa org zman skrg..
hee.. :D W.N.H

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

choki n. hee :)

Hans said...

:-)
semua maksud baik2 jer
cuma ini sekadar perkongsian hasil fikiran manusia jer
jadi mesti positif semuanya
:-)

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/12/review-filem-ombak-rindu.html

fadh leyanie said...

N dengan F :)

nifi2408 said...

EMY : nama tu penting laa . melambangkan diri kita :)

BCJ : amboiii . baik hati :)

PRINCESS : nama penuhnya apa ? hee . menyibuk balik :D

ZIERA : n . baik hati jugak :D

MIA : w tu wan ke ? :D

CHOKI : ramai yang dapat huruf n laa :)

HANS : betul tu . tak perlu percaya 100% kan :)

FADH : sama ngan nifi laa :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...