Friday, October 7, 2011

WANG DAN DUIT

Wang dan duit . Kebanyakan kita menganggap kedua duanya adalah sama dan serupa . So , kali ni nak tunjuk kat korang laa sikit , apa perbezaan wang dan duit . Hehe .



1 . Cashier kat pasar raya dipanggil juruWANG dalam bahasa melayunya dan bukan juruDUIT .

2 . Di hari raya , budak budak diberi DUIT raya . Bukannya WANG raya .

3 . Kalau seseorang tu bernama WANG wee huang , tak bermaksud beliau juga bernama DUIT wee huang .

4 . Pintu sempadan thailand dan malaysia iaitu WANG kelian sudah tentu tidak sama dengan DUIT kelian .

5 . Pokok DUIT DUIT tak boleh dipanggil pokok WANG WANG .

6 . Sarang labah labah kat rumah yang dipanggil saWANG tak boleh ditukar dengan saDUIT .

7 . Kumpulan Simpanan WWANG Pekerja tak mungkin ditukar kepada Kumpulan Simpanan DUIT Pekerja .

8 . Orang kaya kaya yang jenis sombong akan kembang kempis hidung bila dikatakan berDUIT . Jika dikatakan berWANG pula , pasti akan menjengilkan mata .

8 comments:

yusuflaili said...

Salam;
betu tu..takkan kita sebut sungai wang plaza jadi sungai duit plaza lain pulak bunyinya...heheheee!!!

nifi2408 said...

wslm . a'ah kan . nifi tak perasan pulak sg wang boleh masuk topik . huhu . tengkiuuu2 .

fikhri said...

nifi, fikhri dtg tgk blog nifi....
x blh nk hantar chat kt shout nifi, sbb fikhri pakai note book jd space dia kecik x blh nk taip kt shout tu...hehehe

nifi2408 said...

fikhri : takpe2 . tengkiuu sebab jenguk :)

cik fyza said...

hee...perasan atau tak kalau tempat kita akan guna WANG , manakala utk benda lain kita panggil DUIT [Oo.]??

ctk said...

hahaha..pandai la kamu...betOi3..heheheh...banyak bezanyer, n kalau tukar, cOnfem2 plik kan :D

nifi2408 said...

FYZA : a'ah laa . nifi baru perasan :D

CT : pelik kan . kadang2 gelak sendiri bila dah tukar . :D

Jati said...

Haha. I ingat post ni cakap tentang wang dan duit. Tapi bukan. Tapi banyak perkataan yang menarik nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...