Wednesday, May 18, 2011

TANDA AWAL STROK


Strok atau nama lainnya angin ahmar ni berada dalam tangga ketiga punca kematian . Bukan tu je , strok ni menjadi punca utama ketidakupayaan dalam kalangan masyarakat negara kita hari ni . So , kali ni aku nak ceritakan laa sikit pasal tanda tanda awal strok ni .

First , penglihatan kita . Sama ada sebelah atau dua dua sekali akan jadi kabur dengan tiba tiba .

Second , akan terjadinya kebas , lemah atau lumpuh pada muka , tangan atau kaki . Tanda ni jugak boleh berlaku pada sebelah atau dua dua bahagian badan .

Third , dia akan effect pertuturan kita . Sukar nak bercakap dan kita sendiri pun akan susah nak faham apa yang orang lain cakap kat kita .

Forth , pening , hilang keseimbangan dan kordinasi . *yang ni aku sendiri pun tak tau nak eksplen macam mane =.=*

Fifth , sukar berjalan . Berkemungkinan akan jatuh secara tiba tiba dan tanpa sebab .

Yang terakhir , sakit kepala yang teruk , secara mendadak dan tanpa sebab . Berlaku juga perubahan jenis sakit kepala yang tidak dapat dikenal pasti .

MORAL OF THE STORY : jagalah pola pemakanan anda . :D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...