Sunday, February 27, 2011

sEbAb rOkOk diHaRaMkAn


kat bawah ney ade laa 10 sebab kenape rokok diharamkan oleh islam..


1. Rokok menjejaskan akal (mental)..
2. Rokok membahayakan kesihatan fizikal..
3. Rokok membahayakan keselamatan diri dan orang lain..
4. Rokok membahayakan keturunan..
5. Rokok mengganggu manusia lain..
6. Rokok menimbulkan akhlak buruk..
7. Rokok mensia-siakan waktu hidup..
8. Rokok bercanggah dengan maruah keislamanan..
9. Rokok membazirkan harta (wang)..
10. Rokok mengandungi dadah (nikotin dan arak)..


cArA beRmAin suDoKu

aku selalu bawak buku sudoku aku..
and bila aku tengah syiokkk2 selesaikan sudoku tu..
mesti ade je orang yang tegur..


"waaa..sudoku.."

"macam mane ehh mainnya..??"


"boleh ajarkan tak..??"


"aku teringin nak main..tapi tak pandai aa.."



hehh..macam2 version laa..
so..,kat bawah ni..
antara arahan2 yang korang kena baca before main..
aku dulu pon bodoh jugak..
berkali member cina aku ajar..
aku tengok bapak aku main..
tapi still tak boleh paham..
last2..,
aku pikir..
punye laa pikir..
dapat jugak laa conquer game ney..
hahah.. *gelak bangga*


Sudoku dimainkan dalam 9x9 kotak yang dibagi dalam 3x3 kotak kecil (sel) yang disebut "area"..
Sudoku dimulai dengan beberapa sel yang sudah terisi dengan angka..

Tujuan permainan Sudoku adalah mengisi sel-sel yang kosong dengan angka antara 1 dan 9 (setiap sel hanya 1 angka) sesuai dengan petunjuk berikut:

1. Angka hanya dapat muncul sekali dalam setiap baris..

TAK BOLEH..
BOLEH..
2. Angka hanya dapat muncul sekali dalam setiap kolum..

TAK BOLEH..
BOLEH..
3. Angka hanya dapat muncul sekali dalam setiap area..
TAK BOLEH..
BOLEH..
p/s : senang cakap laa..dalam setiap kotak..dalam setiap baris..and dalam setiap kolum..kene ade 1 nombor je..selamat bersudoku.. :)

mAkNa mImPi

aku sendiri pon tak tawu
mane aku dapat benda ni..
lupe suda..
tapi kat bawah ni semua pasal makna mimpi..
alaa..
yang korang mimpi hari2 tu..
paling penting..
kalau koorang mimpi ade cakap2..
tu maknenye dari syaitan..
kalau mimpi korang tu just diam je..
means alamat lahh tu..

1 Mimpi ada belalang makan padi : Alamat akan senang, bahagia.

2 Mimpi ada pohon roboh di atas bukit : Alamat akan turut pangkat atau derajat.

3 Mimpi air ludahnya bercampur riyak : Alamat akan kehilangan harta.

4 Mimpi anak kecil menjadi besar : Akan memperoleh kegembiraan.

5 Mimpi anak kecil sudah berumah tangga : Akan mendapat kesusahan.

6 Mimpi anaknya meninggal dunia : Akan timbul pertengkaran dalam rumah tangga.

7 Mimpi anda bertepuk tangan : Alamat anda segar-bugar.

8 Mimpi anda diculik : Berhati-hatilah dalam masalah perkawinan.

9 Mimpi anda dilantik menjadi raja: Akan sukses semua usaha anda.

10 Mimpi anda sedang berguru : Akan datang bahaya penyakit.

11 Mimpi anda sedang dioperasi (dibedah) : Akan mendapat ujian atau cobaan.

12 Mimpi angin bertiup sepoi-sepoi basah : Alamat di dalam negeri aman sentosa.

13 Mimpi badan anda bungkuk : Akan berbadan sehat menyenangkan.

14 Mimpi badan keluar kutu atau luka-luka : Akan memperoieh rezeki atau sakitnya akan sembuh.

15 Mimpi badan terasa payah atau letih : Alamat segala usaha tidak berhasil.

16 Mimpi badannya berkeringat : Akan memperoleh rezeki atau kebahagiaan.

17 Mimpi badannya terikat rantai : . Akan mengalami sakit.

18 Mimpi banyak kayu bakar di dalam rumah : Akan mendapat untung.

19 Mimpi bekerja dalam lubang galian : Harus bekerja dengan hasil yang sedikit.

20 Mimpi bekerja dengan memakai serba minyak : Akan dapat menghalau semua rintangan.

21 Mimpi bekerja di sebuah kapal : Alamat hidup anda akan tambah baik.

22 Mimpi bepergian naik kereta api : Akan ada perkembangan baik dan cepat.

23 Mimpi berada di atas bukit : Akan memperaleh harta.

24 Mimpi berada di dalam gua : Akan ada perubahan di lingkungan anda.

25 Mimpi berada di dalam kabin kapal : Ada kesulitan dalam hal hukum.

26 Mimpi berada di galangan kapal : Ada harapan baik di bidang usaha dan kesehatan.

27 Mimpi berada di gua : Akan mengalami perubahan tentang hidup anda.

28 Mimpi berada di gurun pasir : Akan meninggalkan kenikmatan atau kesenangan.

29 Mimpi berada di puncak gunung : Alamat akan rnemperoleh kekayaan atau akan jadi kepala.

30 Mimpi berada di taman bunga : Akan memperoleh kepuasan hidup.

31 Mimpi berada di tempat gelap : Ada nasehat yang berguna bagi anda.

32 Mimpi berada di tempat penyimpanan mayat : Berhati-hatilah dengan apa yang anda kerjakan dan perhatikan kesehatan anda.

33 Mimpi berada disebuah pulau : Akan dapat pekerjaan baru.

34 Mimpi berbadan gemuk atau kuat : Akan dimuliakan orang.

35 Mimpi berbadan kurus : Akan menderita dan kekurangan.

36 Mimpi berbicara dengan hantu : Keuangan anda akan meningkat.

37 Mimpi berbicara dengan seorang dokter : Sesuatu keinginan yang sudah lama akan terkabu

38 Mimpi berbohong : Akan ada kemajuan keuangan.

39 Mimpi bercakap-cakap dengan binatang : Alamat akan memegang pekerjaan pembesar.

40 Mimpi bercakap-cakap dengan seorang petani : Akan disegani orang karena kepandaian anda.

41 Mimpi bercermin muka : Harus berhati-hati dalam segala tindakan.

42 Mimpi bercocok tanam tumbuh subur tanamannya : Usaha anda akan berhasil dan beruntung besar.

43 Mimpi berdiri di atas sebuah balkon : Akan mendapatkan seorang teman yang baik.

44 Mimpi berduka cita / dirundung duka cita : Akan memperoleh keberuntungan.

45 Mimpi berduka cita : Akan bersuka ria dan sehat.

46 Mimpi berenang di kolam : Alamat akan menghadapi kesukaran hidup.

47 Mimpi berenang di sungai bisa sampai ke tepi : Akan sembuh dari sakit.

48 Mimpi berenang tidak sampai-sampai ke tepian : Alamat mendapat kegagalan.

49 Mimpi bergurau dengan kawan : Akan terjadi perpisahan.

50 Mimpi berhisab di hari kiamat di hadirat Ilahi : Akan mendapat kesentosaan dan pekerjaannya berhasil.

51 Mimpi berhubungan seorang jenderal : Usaha anda akan berhasil, karena ada bantuan dari luar.

52 Mimpi berjalan di tanah datar : Perkembangan yang baik.

53 Mimpi berjalan-jalan dengan isteri : Alamat kurang baik, akan ada perselisihan.

54 Mimpi berjenggot panjang : Akan bertapa atau berpuasa.

55 Mimpi berjumpa dengan bidadari : Akan memperoleh pangkat atau jabatan.

56 Mimpi berlayar antar pulau untuk berniaga : Alamat akan untung besar.

57 Mimpi bermacam macam : Akan bermain cinta kepada dengan orang yang diidam-idamkan (lama dirindukan).

58 Mimpi bermain dadu : Akan mendapat kerugian besar.

59 Mimpi bermain dengan jangkrik : Alamat kesehatan yang memuaskan.

60 Mimpi bermain-main dengan tikus : Alamat akan dipermainkan musuhnya.

61 Mimpi berpakaian serba indah seperti ratu : Akan memperoleh keuntungan / sukses usaha anda.

62 Mimpi bersawah ladang : Mudah memperoleh rezeki.

63 Mimpi bersembayang atau mengerjakan shatat : Akan terhapus dosa-dosanya. Bisa juga akan menjadi modin atau pegawai agama.

64 Mimpi bersetubuh dengan anak kandung sendiri : Akan memperoleh kesenangan dunia dan akhirat.

65 Mimpi bersetubuh dengan ibu : Akan memperoleh harta/kebahagiaan.

66 Mimpi bersetubuh dengan saudara kandung : Akan memperoleh harta dan sukses usaha anda.

67 Mimpi bersetubuh oleh seorang gadis remaja : Akan memperoleh rezeki yang besar.

68 Mimpi bertemu almarhumah ibu : Suatu peringatan agar anda jangan ceroboh.

69 Mimpi bertemu banyak orang hamil : Akan memperoleh tambahan uang.

70 Mimpi bertemu dengan orang suci : Kehidupan anda akan aman dan damai.

71 Mimpi bertemu dengan polisi : Akan terlindung dari kegaduhan.

72 Mimpi bertemu dengan presiden/ratu : Alamat baik, sukses dalam usaha.

73 Mimpi bertemu dengan sahabat Nabi (yaitu : Abu Bakar, Umar, Usman, Ali): Akan menjadi alim ulama.

74 Mimpi bertemu dengan seonang pengarang : Akan bertemu dengan orang-orang penting.

75 Mimpi bertemu dengan seorang wanita : Akan mendapat senjata dalam perjuangan anda.

76 Mimpi bertemu ipar : Ada rasa tidak puas terhadap sanak keluarga.

77 Mimpi bertemu malaikat Jibril : Akan memperoleh kebahagiaan dunia dan akhirat. Segala pekerjaannya berhasil baik dan berkah, serta akan memperoleh kekayaan.

78 Mimpi bertengkar dengan ibu mertua : Harus sabar dan berhati-hati dalam pekerjaan.

79 Mimpi bertengkar dengan isteri : Akan terganggu kesehatannya.

80 Mimpi bertengkar dengan seorang tetangga : Suatu tanda peringatan jangan mudah marah.

81 Mimpi berurusan dengan bajak laut : Alamat anda harus berhati-hati :

82 Mimpi berurusan dengan polisi : Alamat terjadi perselisihan paham.

83 Mimpi berurusan dengan seorang biarawati : Akan terjadi suatu perubahan dalam kedudukan atau pekerjaan.

84 Mimpi berurusan dengan seorang hakim : Akan menerima imbalan yang pantas untuk suatu usaha yang anda kerjakan.

85 Mimpi berwudhu’ : Akan mengerjakan pekerjaan mulia.

86 Mimpi berziarah ke tempat keramat atau kuburan : Akan menjadi seorang yang mulia dan bahagia.

87 Mimpi bulan kembar : Alamat ada raja berlaga/berkelahi dengan raja.

88 Mimpi bulan sabit : Akan ada orang kesusahan.

89 Mimpi bulan turun ke pangkuannya : Alamat akan menjadi orang besar.

90 Mimpi dalam kapal penjelajah : Akan berhasil dalam segala usaha.

91 Mimpi daun jatuh dari di tanah : Segala yang dikehendaki akan tercapai.

92 Mimpi daun jatuh tidak di tanah : Harus berhati-hati dalam bicara

93 Mimpi diajak orang pergi ke pekuburan : Akan memperoleh kekayaan.

94 Mimpi dibebaskan dari penjara : Akan memulai masalah baru dalam hidup anda.

95 Mimpi diberi anak kecil atau bayi : Akan memperoleh rezeki besar.

96 Mimpi diberi cincin : Akan segera berumah tangga.

97 Mimpi diberi hadiah : Akan berhasil segala usaha anda, akan beruntung.

98 Mimpi diberi kalung orang : Alamat punya teman yang jujur.

99 Mimpi dicakar anak kucing : Akan diomong-kosongkan orang bodoh.

100 Mimpi dicap orang sebagai pembohong : Akan muncul pertengkaran-pertengkaran.

101 Mimpi dicium dengan gadis-gadis muda : Alamat akan kecewa.

102 Mimpi digigit kutu binatang : Ada orang. yang menagih hutang.

103 Mimpi digigit seekor anjing : Peringatan agar anda waspada.

104 Mimpi digigit seekor nyamuk : Alamat akan bersedih.

105 Mimpi dihipnotis orang : Akan membuka rahasia, penjelasan dengan terpaksa.

106 Mimpi dihormati anak-anak : Ada peristiwa yang membahagiakan dalam keluarga.

107 Mimpi dikalahkan oleh musuh : Harus hati-hati rencana anda bisa gagal

108 Mimpi dikejar orang jahat di sebuah gang : Akan muncul sesuatu yang kurang baik / memalukan.

109 Mimpi dikelilingi gadis-gadis yang tertawa : Akan dicemooh orang.

110 Mimpi dikurung dalam sebuah penjara bawah tanah : Alamat akan dikunjungi famili yang dibenci.

kEnApe yEa..??

kenape yea..??

aku search gambar rumah berhantu kat seksyen 2 tu..

tapi kat google takde..

tengok kat yahoo pon takde jugak..

haihh..

even aku duduk kat s.alam ney..

tak pernah tengok pon rumah tu..

sebab tu ingat nak search je..

tapi takde pulak..

haihh.. =.="

yang ade..,gambar ney je..

banyak pulak tu..

huhh..

hahh..

rumah kedai macam ni pon berhantu jugak ke..??

hehh..

kisAh bEnAr

before this..,ustaz ade cerita pasal rumah tak berpenghuni kat seksyen 2..
memang seram lahh..
and fadzrin yang pernah lalu kat rumah tu pon cakap macam tu..
memang seraammm..
then aku terjumpe satu article kat facebook..
pasal rumah tu..
read this.. ===>>>>>>>>>>>


9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la].

Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada.

- Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?]
- Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya...
- Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas.

Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea . Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena.

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.

Mlm tu kitorg kna lg teruk.

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda...

Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat.

Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni.

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor.

Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!

Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah.

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita.

Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil.

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak.

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!!

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden?

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg.

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam.

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss......

Aku demam 3 hari.

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang.

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x?

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu..

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah ..

p/s: kepada semua penduduk seksyen 2, awas..!!

Wednesday, February 9, 2011

cOngRaTeZ LaA sIR..!!

since semalam lagi dah dapat mesej..
dari ketua kelas kitorang..
monitor cakap inchek osha kitorang dapat masuk paper..
paper ape..??
paper kosmo lahh..
so..hari ney pegi laa tengok..
tak beli pon..
huhuh..
kalu laa ade seratus orang macam aku..
kompem bankrupt kosmo tu..
hahah..
skali bukak..,
waaa~!!!
satu page sumer pasal sir kitorang je..
sape lagi..
inchek eqbal laa..
ataupun name penuhnye safial eqbal b zakaria..
sir ney one of blogger yang top laa kat malaysia..
sebagai bekas student die..
aku berbangge..
hoho..
congratez sir..!!

p/s : kalau nak tengok blog inchek eqbal..,
boleh laa klik link ney yea..[en. eqbal]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...