Wednesday, September 15, 2010

bEnCaNa aLaM

hurmmm..sane sini org dok kecoh pasal panas..panas..panas..!!!macam tu je laa wahid-wahidnye perkataan yg ade kat muke bumi malaysia ney..kalau kat kampung-kampung pulak mungkin ade yg ckp tak panas tp hangat..hangat..hangat..!!tp makne still same..kire panas ngan hangat tu dah jadik perkataan of the year pulak utk tahun 2010 ney..haha.. korang ingat lagi tak pasal banjir besar yg menggemparkan berlaku kat selatan negara kite..??menenggelamkan hampir sebahagian besar tanah johor..,kesan dr topan deriyan yg melanda filipina..kalo ade yg lupe..,tak tau laa ape bangse manusie korang ney..hehh~!
kite pegi pulak ke penghujung tahun 2004..kalo ade jugak yg tak berape nak ingat..,dgn dukacitenye rq nk gtaw yg mase tu telah berlakunye musibah yg maha dahsyat menimpa kat belah utara negare n sipi-sipi dirase oleh penduduk flat kat kolumpo nun..lain tak bukan bencana tersebut adelah tsunami atau bahase mlayunye ombak pelabuhan..

cube flashback balik peristiwa yg tak kurang gentingnye berlaku pade tahun 1997-1998..tengok tuuu~..dah macam rupe cicak tertelan sayur kobis..terkebil-kebil..tak taw laa tu..hasihhh..hahh..tak nak bgtaw..korang cari laa sendiri..sape yg dpt jawapan tu..,sile laa letak kat ruangan komen..hadiah akan diberi..chewaahhhhh~~ fenomena el-nino dikatekan bakal sempena tahun melawat malaysia bmula mac sampai laa penghujung tahun 2007..el-nino ney kirenye adek bradek laa dgn la-nina n misz nina yg nyanyi lagu what u waitin for tu tp pe'el lain2..tak sebulu aa senang cakap..

menurut pusat penyelidikan pasifik antarabangsa (iprc),el-nino adelah merujuk kpd pemanasan pasifik dan penyejukan lautan hindi yg akan menyebabkan banjir besar di sesetengah tempat di dunie dan kemarau pulak di tempat lain..maka kedudukan malaysia yg berada di asia tenggara secara automatikli menerima kesan kemarau panjang..ini kerane purate turunnye air hujan yg kurang memberangsangkan akan menyebabkan kepanasan melampau..jike cuace kering make mudah laa kebakaran hutan berlaku..boleh jugak mengakibatkan jerebu..kalau takde hujan maka dgn paksa relanye bekalan air akan dicatu dan banyak lg masalah yg akan timbul..

ape2 pun..,semua ney berlaku disebabkan kite jugak kan..??kite yg tak taw nak menghargai alam sekitar..so..,ney laa akibat drpd perbuatan kite..PANAS~!! PANAS~!! PANAS~!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...