Tuesday, September 28, 2010

sAmE tPx SeRuPa

hahah..kalo kowg nak taw..name gadis2 cun yg kat bawah ney semuanye ade IZZATI..hahh..tak caye..??tak caye..,suda..werkkkk~..haa..yg duduk tu n pakai spec tu namenye khairani izzati..buleh visit fb beliau di link ney..[khairani izzati],,yg sebelah die plak..,namenye nurrizzati ezani..link fb beliau plak..[izzati ezani]..see..??baru duwe owg..yg lg 3..??haa..yg kiri skali nur izzati mohd pauzi..yg tgh2 nur izzati ahmad fuzi..n yg hujung skali+sblh kanan..nur izfarhana izzati..[aku laa tuwh]..hahah..bg yg teringin nak tengok fb izzati pauzi..,sile click di sebelah ye..[izzati pauzi]tp aizzati fuzi takde fb..mintak maap..harap maklum..huhu..yg rq punye..,tayah ckp laa..click jew laa kat sidebar sebelah ney..haishh..love u guyz~!!

Wednesday, September 22, 2010

tAsIk kErInG

semalam..ustazah kteowg ckp..,dlm hadis nabi muhammad s.a.w adew ckp..,satu tasik kat pakistan akan mengering bile da hampir nk kiamat..n skunk ney..,tasik kt pakistan tuwh mmg btol2 da mule mengering..n owg2 yahudi kaji..,tasik tuwh mungkin bleh bertahan ag 50tahun jew ag..so skunk ney owg2 yahudi tgh isi air kt tasik tuwh so tasik tuwh bleh btahan utk beberapew lame ag..hurmmm..wallahualam~


Thursday, September 16, 2010

cArE aMeK aT bOsS


tengok tajuk pon dah tau kan..??hahah..kalau tak segan silu..,buleh laa korg praktikkan..kalau kena gaya..,dapat laa naik gaji..tp jangan laa g belah dada ambik hati boss tu betul2 pulak..tu dah masuk kes naya wehhh~!!



[1]..jangan tunjuk terlebih bijaksana dari boss walaupun sememangnya korg genius sikit daripada beliau..kang tak pasal2 kena fired..
[2]..selalu merujuk kepada boss tentang setiap perkara hatta yang paling kecik sekali pun supaya beliau rasa dirinya penting..
[3]..boss sentiasa betul..jadik jangan nak memandai mandai bangkang kata2nya tuh..
[4]..kalau boss marah..,jangan melawan..sebaliknya mengaku aje yang korg salah..ingat sikit wehh..,sekarang bukan senang nak cari kerja..
[5]..kalau boss buat lawak..,sila gelak ok..walaupun lawaknya tuh tak berapa nak lawak..kalau boss citer tentng perkara sedih pon..,bersedia laa untuk mengalirkan air mata dengan bubuh cili padi yang korg dah sediakan awal2 untuk efek yang mendalam..hahah..
[6]..terus terang cakap kat boss yang beliau adalah idola korg merangkap manusia yang paling ideal..

kErEtA vS BiNi..??


hype uolz..dalam entry kali ni..aku nak citer tentang kebestan kereta berbanding dengan bini..ehehh~..entry kali ni aku buat sebab si die ada kereta kesayangan..n beliau selalu gunakan kreta daripada motor2 yang ada tu..kereta lagi best dari bini..??sebab..??jeng..jeng..jeng..

sebab yang pertama..,kalau korg pinjam kereta kawan korg pown..,kerta korg tuh kompem tak kan rasa jelez..betul tak..??betul kan..??kan..??kan..??

sebab yang kedua..,kereta lagi best dari bini sebab kalo ada jantan lain usha kereta korg..,korg tak kan rasa jelez pon..cuba kalo jantan tuh usha bini korg..??perghhh..mendidih beb~!lagi laa korg nak peluk bini korg tuh n cuba tarik perhatian die..betul tak wahai asben2 sekalian..??hahah..

sebab yang ketiga..,kereta korg tuh korg buleh pakai tetiap hari tanpa henti kalo korg suka..kalo bini korg..??korg ajak die jalan2 ikut korg non stop..??mesti die mengadu letih laa..tak larat laa..penat laa..macam2~!!

sebab keempat..,kereta lagi best dari bini sebab kalo korg berkemampuan..,korg buleh beli dua tiga bijik kereta..kereta2 korg yang lain tuh kompem tak de perasaan jelez kat kereta2 korg yang lain..cuba kalau bini korg pulak..??dapat tau korg ada yang lain..alamatnya tak buleh masuk rumah laa korg..hahah..

selain tuh..kereta korg tuh..,korg buleh pomen sesuka hati sendiri..tak denya kereta korg tuh nak membebel tak tentu pasal..kan..??kan..??kan..??heeee~kalo bini korg pulak..kompem dapat high five kat muka kalo die dapat tau korg gunting sikit rambut die..

lagi..korg tak perlu laa nak reka alasan dan sebab2 korg balik lambat..kereta korang tuh..,tak kesah pon..ntah2..,korg bawak skali kereta korg tuh..,yea tak..?? sebab yang seterusnya..,,kereta tak mengalami sindrom pms..hehe..korg pon bebas nak guna kereta korg tuh bila2..kalo bini korg laa kan..time nak manja2 sikit.,mesti bagi alasan tengah uzur..kalo kereta korg..,no need..anytime buleh bawak die..sakit pon jarang2..hahah..

hurmmm..so..??laky2 sekalian..buleh laa gune alasan2 ni untuk bertekak dengan bini korg yea..tapi..jangan pulak cakap kat bini kkorg tuh..,aku yang rekemen alasan korg tuh..tak pasal2 masuk spital kang aku ni..hahah[o][u][t]

eEe~!! kOwG dA tuA~!!

berdasarkan tajuk entry kali ney..terime je laa kenyataan yg korg bukan lg anak mude yg gagah perkase spt suatu mase dahulu..tp semakin lanjut usia dan kendur,x bergetah lg..


[1]..tidur lame mcm baby tp anak2 korg nampak mcm korg dh inalillah jew..
[2]..simpan peta yg merupakan arah balik ke rumah dlm dompet..
[3]..jatuh cinta dgn perempuan/lelaki yg sudah berumur sebaya korg..
[4]..x buta..,tp tanpe cermin mate,korg bleh buta n langsung x bleh buat sebarang kerja..
[5]..semase melancong di luar negare..,korg ditawarkan tempat duduk..[amat mustahil di malaysia]
[6]..mendapat diskaun 50% bg setiap perkhidmatan yg korg gunakan..
[7]..korg tibe2 dipimpin olh seseorang yg x dikenali semase cube melintas jalan..
[8]..mengucapkan kate2 sebijik mcm makbapak korg mase dorg nasihatkan korg dl..nahhh~!!baru rase mcm mane hati parents korg dulu mase bela korg..
[9]..bulu hidung korg lagi panjang dr rambut kt kepale..
[10]..topik perbualan ade laa berkisar tentang melakukan pembedahan lutut..membuang selaput mate..dsb..

hahah..so..??korg termasuk dlm kategori ney x..??[o][u][t]

kEgUnAaN sUrAT kHaBaR




xd rq bace paper atau dlm bahase malaynye surat khabar..mcm2 laa dunie arie ney..bunuh laa..rogol la..rompak laa..samun laa..mcm laa lg laa..heheh..tibe2 rq terfikir..,pew ag ehh kegunaan surat khabar ney..??so..,yg kt bawah ney antare kegunaannye laa..


[1]..korg leh kumpul banyak2..kemudian dijual..buat duit laa korg ye..
[2]..kat office leh dikeronyokkan dan dijadikan bola..bleh laa dibuat main mase rehat..
[3]..buat layang layang..mcm2 bentuk korg bleh buat taw..
[4]..leh dijadikan pembungkus nasi lemak..
[5]..leh dijadikan pakaian utk menggantikan pakaian yg telah digadaikan setalah kalah judi..
[6]..bg pasangan kapel korg duduk mase korg tgh berpiknik..x de laa kotor suar kapel korg tu..
[7]..buat pembalut hadiah atau pembalut buku..
[8]..buat sampan atau kapal mainan utk anak2 korg..
[9]..dijadikan pelindung kepale mase hujan..
[10]..buat penutup mayat yg baru lepas eksiden..muahahaa~

pAnDuAn mEmBeri nAmA AnAk





haishhh..mak bapak skunk ney..,blumbe2 nk bg name ank..name ank slalunyew mst laa yg glamer2 kn..yg owg ta penah gune..mst laa nk nmpk unik kn..tp..,jgn laa bg sembarangan name kt anak2..kt bawah ney panduan utk kowg bg name anak..kowg pown senang nk gune..n anak kowg pown ta susah d kendian arie..hehehx..


[1]..name yg senang disebut..
-seeloknye biar laa boleh disebut betul oleh semue org..jgn laa bubuh ejaan pelik2 mcm sechti ahishiyah..,konon moden laa..pakai siti aisyah kn ok..x de laa tergeliat lidah nk nyebutnye..heheh..
[2]..name yg terlalu panjang..
-amat x digalakkn..dh tu siap ade alias pulak tu..contohnye puteri nor suci sutera selembut bayu mega timur nan berpuput@..mmg melampau laa tu~!
[3]..letak name omputih..
-melainkn korg blaki atau bbinikn omputih..kalo nk sgt..,patut2 laa jugak..jgn laa letak name roma polanski pulak..tp kalo romantino..,bley ugak dipertimbangkan..hahah..
[4]..name yg pelik..
-jgn main taruk je..pastikn mempunyai maksud yg baik..eumemidae bunyinye mcm unik..tp sebenarnye itu ade laa name bg kumpulan serangge yg kite panggil angkut2 tu..
[5]..name kreatif..
-mengambil name sempena tempat korg jatuh cinte pandang pertame..ahmad shah alam atau nur midvalleymall ade laa teramat amat x digalakkn..
[6]..name akronim.
-ney mmg masalah berat..ramai parents yg buat mcm ney..antarenyew rita rudaini n lakinye yg main bola sepak tu..konon ankucombi ade laa name yg korg pendekkn dr anakku comel dan bestari..nnt bile org tanye..jenuh anak korg tu nk mengeksplen maksud name die tu..

rEsIdEnT eViL : aFtErLiFe









arie ney sgt hepi lorh..heee~ :D ..ececehhh..tadew laa hepi mane..tp hepi laa..heheh..xd..,rq kuar ngan 2 cousin rq..sowg pompuan..sowg ag laky..yg pompuan uwh namenyew nurhazwani..tp pggl waniey da laa..kteowg as pmily memba dye..,pggl dye naniey jewp..huhu..comeyl arn..??dye 20taon da..muahahaa~..hahh..yg pompuan2 uwh..,sile ttop mulut..sabar laa kowg oii..nk cter laa psl sdare rq yg laky uwh..nme dye izzat hadri..umo bwu 17taon..will b seating 4 spm tiz year..nsem lorh..soo..,kpd spew yg bminat..,sile send resume anda yew..hahah..


dlm kowl 2 lbey mcm uwh..,kteowg g jj..igt na tgk wayang..g nek moto jewp..rq ngan sis..izzat sowg2 jew atas moto..muahahaa..tuwh ahh..tadew awek uwh..hee~ ..bile da sampai jj..,owg pnye laa ramai..glew ahh..da mcm ikan sardin dlm tin..yuckzzz~!! laz2..kteowg pown kuar ahh..g 1 tmpt kt bangunan seri kinta..adew 1 cinema..tmpt uwh bawu jew bukak..tadew spew pown twu..hehh..bkn laa tadew spew yg twu..adew jew twu..tp tmpt uwh blom femes..ag pown..,tmpt uwh tadew laa mcm shopinx complex..juz tmpt mcm banunan kerajaan uwh..

so..kteowg decide nk tgk movie resident evil : afterlife..act kn..movie ney 3d taw..tp ntah npew ntah..ta dew pulak..ermm..tp kn..bgos gak ahh tadew 3d..yew ahh..ble tgk adegan2 dlm uwh.,glew ngeri ahh..kepale kene pancung laa..pew laa..bkn dlm motion yg biasew uwh..dlm slow motion taw..ulang suare..SLOW MOTION~!! so bley bayangkan betape ngerinyew..tp movie ney tadew laa adventure sgt..byk scene yg wat kteowg tkejut sambil ttop mate ngan tapak tangan jew..kalo laa adew 3d..,mao gamat panggung uwh ngan sore jerit2..agagagaaa..

ehh..luper larkk.kowg na taw ta..??kteowg owg ptame yg msok panggung uwh~!!haha..eyttt~!!bg laa standing ovesyen skeyt~!!ahahaa..tengkiu2~!bkn tuwh jew..mse movie ngah dtayangkan kn..,rq dapati [chewaahhhh~] adew sowg jew kt dpn kteowg..sblh rq lark adew laa 2 owg guyz mlayu..yg blkg kteowg lark..adew laa..2 owg guyz mlayu gak kt hujung sblh sane[wat2 tawu laa ea..]..then..adew laa 1 group keling..upzzzz..group indian..nyampah glew ahhh~!!waktu movie ngah men..,bley lg ckp2..kalo slow tapew gak..ney mcm na bg 1 panggung uwh dga pew yg dye ngah ckp..da tuwh..,bunyi nset dowg ag..hehh..rsew na jew sound..tp apew ley wat..da laa pompuan..kunk x pasal2 on d way blek kene serang lark..owg skunk ney bkn ley dpercayai sgt kn..??huuu~

pas abes movie tuwh..,kteowg tros blek..movie uwh abez dlm kowl 6.30pm mcm uwh laa..h0h0..dowg adew suggest na kuar mlm ney..na g mkn char kuey tiow[nth btol kew x rq eja ney] ngan sate..heheh..tp ntah laa..mungkin cadangan tinggal cadangan jewp..h0h0..overall..,arieney hepi.. :)

Wednesday, September 15, 2010

iNfO2~

xd rq adew bace majalah ujang..keluaran mac 2007..hahah.bzaman weyhhh~!da bley letak kt muzium dh..hahah..so..,selak pnye selak..,tjumpe laa info2 yg sgt menarik phatian rq..nk kongsi laa sket kt cney..ta bek kdkot ilmu taw~!!hahah..


[1]..kompleks renang dewan bandaraya ipoh,perak mrupekn yg tbesar n tmoden kt asia tenggara..kompeks tuwh gak adew laa kolam renang bgelombang yg ptame kt malaysia taw~!
[2]..mse taon 1830..,sos tomato dgunekn sbg ubatan..,bknnyew sbg perase tambahan pd makanan mcm yg kte buat zaman skunk ney..hahah..
[3]..dianggarkn tdapat 450000 pduduk dunie mengalami kecederaan tulang belakang yg mane 250000 drpdnye menetap kt amerika syarikat..isk3~
[4]..serangge cochineal mrupekn sumber tbaik pewarne merah semula jadi..ptadbiran makanan dan dadah amerika mbenarkn pengeluarannye bg industri mknn n kosmetik..kbanyakan gincu bibir n minuman mgunakan pati serangga ney..minum air sirap perisa serangga..??euwwww~!!
[5]..pokok getah yg tertua masih boleh dlihat kt kuala kangsar..da dtanam selame 119taon..perghhh~!!

bEnCaNa aLaM

hurmmm..sane sini org dok kecoh pasal panas..panas..panas..!!!macam tu je laa wahid-wahidnye perkataan yg ade kat muke bumi malaysia ney..kalau kat kampung-kampung pulak mungkin ade yg ckp tak panas tp hangat..hangat..hangat..!!tp makne still same..kire panas ngan hangat tu dah jadik perkataan of the year pulak utk tahun 2010 ney..haha.. korang ingat lagi tak pasal banjir besar yg menggemparkan berlaku kat selatan negara kite..??menenggelamkan hampir sebahagian besar tanah johor..,kesan dr topan deriyan yg melanda filipina..kalo ade yg lupe..,tak tau laa ape bangse manusie korang ney..hehh~!
kite pegi pulak ke penghujung tahun 2004..kalo ade jugak yg tak berape nak ingat..,dgn dukacitenye rq nk gtaw yg mase tu telah berlakunye musibah yg maha dahsyat menimpa kat belah utara negare n sipi-sipi dirase oleh penduduk flat kat kolumpo nun..lain tak bukan bencana tersebut adelah tsunami atau bahase mlayunye ombak pelabuhan..

cube flashback balik peristiwa yg tak kurang gentingnye berlaku pade tahun 1997-1998..tengok tuuu~..dah macam rupe cicak tertelan sayur kobis..terkebil-kebil..tak taw laa tu..hasihhh..hahh..tak nak bgtaw..korang cari laa sendiri..sape yg dpt jawapan tu..,sile laa letak kat ruangan komen..hadiah akan diberi..chewaahhhhh~~ fenomena el-nino dikatekan bakal sempena tahun melawat malaysia bmula mac sampai laa penghujung tahun 2007..el-nino ney kirenye adek bradek laa dgn la-nina n misz nina yg nyanyi lagu what u waitin for tu tp pe'el lain2..tak sebulu aa senang cakap..

menurut pusat penyelidikan pasifik antarabangsa (iprc),el-nino adelah merujuk kpd pemanasan pasifik dan penyejukan lautan hindi yg akan menyebabkan banjir besar di sesetengah tempat di dunie dan kemarau pulak di tempat lain..maka kedudukan malaysia yg berada di asia tenggara secara automatikli menerima kesan kemarau panjang..ini kerane purate turunnye air hujan yg kurang memberangsangkan akan menyebabkan kepanasan melampau..jike cuace kering make mudah laa kebakaran hutan berlaku..boleh jugak mengakibatkan jerebu..kalau takde hujan maka dgn paksa relanye bekalan air akan dicatu dan banyak lg masalah yg akan timbul..

ape2 pun..,semua ney berlaku disebabkan kite jugak kan..??kite yg tak taw nak menghargai alam sekitar..so..,ney laa akibat drpd perbuatan kite..PANAS~!! PANAS~!! PANAS~!!

kEs pEmBuNuHan sOsiLaWaTi LaWiYa.





haishhh..apew laa nk jadik ngan dunia skunk ney..darah n nyawa uwh mcm da jadik kebiasaan bg ktew sumer arieney..arie2 kalo bacew surat khabar..,ta sah kalo tadew yg mati akibat jenayah..ulang suare..MATI DISEBABKAN OLEH JENAYAH..haishhh..beberape arie ney plak gempar ngan cter pembunuhan pengasas novelle visages..,Datuk Sosilawati Lawiya n lg 3 owg memba dye..blom laa kompem lg..tp sumer owg dpt agk keputusan dna yg akan kuar nnt..sian sgt kt anak2 dye..ta pasal2 jew..tp tapew laa..at least dowg ney kaye..mungkin kesedihan tuwh mungkin sekejap jew..yew laa..dowg mesti sibuk..nk uruskan syarikat2 yg mak dowg adew tuwh..dga kate adew lbey 100anak syarikat ehh..??erkkk..tah laa..tataw..ermmm..kt bawah ney kronologi pembunuhan datuk sosilawati lawiya..


· 6 September 2010

Media melaporkan Datuk Sosilawati Lawiya, 47, hilang sejak 30 Ogos lalu selepas urus niaga pembelian tanah di Banting bersama peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32; pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38 dan pemandunya, Kamaruddin Shansuddin, 44. Sosilawati dikatakan membawa RM4 juta bersamanya.

· 7 September 2010

Dua kereta BMW, masing-masing dengan nombor pendaftaran WTL 11 dan AAJ 5, milik Sosilawati dan Ahmad Kamil ditemui. Kereta Sosilawati ditemui di Apartmen Angsana, Taman Subang Mewah, Subang Jaya; manakala kereta Ahmad Kamil ditemui di hadapan Hotel Dorsett di SS12, Subang Jaya.Keluarga Sosilawati menafikan mangsa membawa wang RM4 juta.

· 8 September

Polis melaporkan Sosilawati dan tiga individu lain masih dalam negara. Sosilawati mengunjungi kedai Fazz Enterprise Kerepek House di Kampung Sungai Lang, Banting pada jam 4 petang, 30 Ogos lalu.Noorhisham pula menghubungi isterinya untuk memaklumkan beliau tidak akan pulang tiga hari melalui telefon pada malam 30 Ogos.

· 9 September

Media melaporkan Sosilawati disembunyikan di lokasi rahsia oleh kumpulan tertentu kerana perselisihan perniagaan dan kewangan.

· 10 September

Kehilangan Sosilawati dilaporkan didalangi seorang ahli perniagaan bergelar Datuk.

Polis menahan lima suspek berhubung kehilangan empat mangsa itu.

· 11 September

Polis menemui lokasi empat mangsa itu dibunuh dan mayat mereka dibakar di sebuah ladang di Teluk Gadong berhampiran Tanjung Sepat, Banting. Polis menahan ahli perniagaan bergelar Datuk dan adiknya.Polis mengesahkan Sosilawati, Ahmad Kamil, Noorhisham dan Kamaruddin dipukul sampai mati, mayat mereka dibakar di Ladang Gadong, sebelum abunya dibuang ke dalam sungai. Polis menahan seorang remaja berusia 19 tahun.


Tuesday, September 7, 2010

sGt sEnGaL..

xd..rq adew bace 1 story ney..mmg sgt toucinx..n wat rq ttanye2..tp ending dye..ermmmm2..hahh..kowg bace sndri laa ea..yg ta reti mbace tuwh..,bawak2 laa blaja..

RAHSIA BOLA HITAM DAN BOLA PUTIH

Bermula ceritanya ada seorang anak lelaki tunggal yang kematian ibu selepas Dia dilahirkan. Selepas itu bapanya menjadi terlalu workaholic dan tak Kahwin2 lagi. Tapi si anak baik hati dan lemah lembut walaupun ...cuma tinggal bersama pengasuh je.

Lepas Tadika, sementara member2 lain dah ada basikal, dia masih berjalan kaki.

Pengasuhnya mengadu kepada bapanya. "Tuan, tak kesian ke dgn anak tuan? Dia Tak ada basikal...apa tuan tak segan?"

Lantas...... si bapa memanggil si anak, ditawarkan beskal yang macam mana dan si anak cuma bagitau,

"Tak payah susah2 la papa, belikan je saya bola hitam dan bola putih ..."

Hek eleh takkan macamtu kot? Bingung si bapa. "Kenapa bola hitam dan putih?"

"Tak perlulah saya terangkan kenapa. Kalau papa ada duit, belikan itu je."

Bila ingatkan si anak tak pernah meminta2, so bapanya terima je. maka dibelikanlah anaknya itu basikal model terbaru dan terkini masa tu, yang paling canggih, ditambah dgn bola hitam dan bola putih.

Masa berlalu..

kemudian si anak masuk Sek.Rendah. Lepas itu musim kasut roda. Sekian lama si pengasuh perhatikan, budak tu tak pernah minta bapanya membelikan kasut roda untuknya. Tiap2 petang dia cuma duduk2 je. Basikalnya disimpan di dlm stor..

Maka Si Pengasuhnya menyatakan pendapatnya lagi kepada si bapa.

Kemudian si bapa memanggil anaknya lagi. "anakku, kamu tak nak dibelikan kasut roda macam kawan2 kamu? Apsal tak bagitau kat Papa?. No problem setakat beli kasut roda je...".

Si anak menjawab,"Tak perlulah papa, bola hitam dan bola putih saya dah rosak.. Kalau boleh papa beli lagi k..tak payah lah beli kasut roda.

Lagipun ianya jauh lebih murah berbanding kasut roda, kan papa?"

Si bapa geram . walaubagaimanapun, si bapa tetap belikan anaknya kasut roda, ditambah bola hitam dan bola putih.

Selang beberapa tahun, si anak masuk Sek.Men. Cerita sama berulang.

Sekarang kawan2nya main permainan lain..main roller blade. musim rollerblade melanda kwasan tempat tinggal nya. Trend baru....

Sementara tu, budak lelaki tersebut masih setia dengan kasut rodanya. Lepas bapanya pulang dari luar negeri dan terlihat anaknya yang masih pakai kasut roda, si bapa jadi malu sangat2. Teruk betul, rumah macam pusat beli belah, syarikat banyak, keluar negeri lagi tu......Tapi anak lelakinya ketinggalan zaman. Keesokkan harinya, dalam bilik anaknya sudah ada sepasang roller blade baru bersama secebis nota: "Biar kamu tak malu".

Pada malamnya, terdapat secebis nota balasan di ruang kerja si bapa. Nota tersebut berbunyi: "Papa, Kenapa tak belikan bola hitam dan bola putih? Saya lebih sukakan nya."

"Haaah,, si bapa mengeluh serta bingung selepas membaca nota itu. Apalah istimewanya bola hitam dan bola putih!!?

Keesokkan hari dan seterusnya lagi si bapa berkali2 ditinggalkan nota sebegitu...hingga dia tak tahan dan terus membelikan anak lelaki nya bola hitam dan bola putih untuk kesekian kalinya.

Benar, setelah mendapat bola hitam & bola putih tu, si anak tidak lagi mendesak bapanya.. Secebis nota juga ditinggalkan di ruang kerja si bapa.. "trima kasih byk2 papa kerana belikan saya bola hitam dan bola putih"

Masa berlalu....

Ketika di Sek Men, yang jaraknya agak jauh, si anak masih berulang-alik dengan bas, member2nya sudah ada yang membawa motor dan kereta ke sekolah. Suatu hari, ketika bapanya ada di rumah, si anak dihantar pulang oleh membernya dengan motor Harley Davidson color biru laut. Si bapa menjadi sangat malu. Anaknya bukan 4, bukan 3,...2 pun tidak.

Itulah satu-satunya anaknya. Itupun tidak dibelikan motor untuk kesenangan anaknya! Maka ditawarkan Anaknya untuk dia membeli sebuah motorsikal. Si anak menolak tawaran ayahnya dengan alasan motor kurang praktis, lagipun si anak cuma inginkan bola hitam & bola putih sahaja! Si bapa tidak dapat menerima penolakan itu. Kerana anaknya dah beso panjang, boleh berbincang. Akhirnya tercetus keputusan dimana si anak dibelikan motorsikal, ditambah pula dgn bola hitam dan bola putih semestinya!! .

Tetapi si bapa masih kesal... Kesal kerana sudah beberapa tahun dia belikan anak lelakinya bola hitam & bola putih tetapi tidak tahu kenapa anaknya begitu memerlukan sebiji bola hitam & sebiji bola putih! Dan Si anak pula tak pernah bagitahu kenapa dan mengapa dia amat memerlukan bola hitam & bola putih..

Sehingga tibalah masa untuk anaknya melanjutkan pelajaran ke Universiti. Kerana gembira dan bangga anaknya dapat masuk Universiti, si anak dihadiahkan oleh si bapa sebuah kereta Ferrari keluaran terbaru.

Akan tetapi, sehingga beberapa bulan si anak masih lagi menaiki motoooor je.

Sehingga aweknya juga turut bingung- kan ke dia ada ferrari? kenapa naik motoooooor jeeeee.. Bila ditanya, maka dijawab budak lelaki tersebut: abis bapanya tak belikan bola hitam bola putih. Tak faham perasaan anak sendiri!

Suatu hari si anak mengajak aweknya makan malam bersama dgn bapanya. So, selepas makan malam tersebut si awek mengambil kesempatan untuk bertanya kpd si bapa, kenapa pak cik tak belikan bola hitam bola putih?

Si bapa terkedu kerana dia sebenarnya sensitif dengan bola2 tu..huh..sampai awek anak aku pun tanya...bila si bapa menanyakan si awek semula kenapa soalan tu yang di tanya?. Si awek pun bagitau, anak lelakinya tidak akan sekali kali menyentuh Ferrarinya selagi tidak diberi bola hitam & bola putih!! 

Si bapa bingung, di ruang bilik anaknya sudah begitu banyak bola hitam & bola putih. Nak buat apa lagii..., fikir si Papa. Tapi demi memelihara imejnya di ...hadapan awek anaknya itu, maka esoknya sudah ada bola hitam & bola putih buat anaknya.

Suatu hari si anak membawa aweknya ke tempat peranginan yang berbukit bukau menaiki Ferrari untuk brsiar2. Yelah, anak muda kan , ketika tenang memandu si anak dicium aweknya dan dia jadi gelabah dan terus accident!!! Mereka segera dikejarkan ke hospital dan si bapa juga dimaklum oleh pihak polis tentang perkara tersebut. Keduanya cedera parah kerana mereka tidak memakai seatbelt, si awek mati dalam perjalanan ke hospital dan si anak tenat.

Si bapa tiba di Hospital.."macamman a doktor, anak saya?"

Doktor (dengan simpati dan penuh duka cita) :"Maaf Encik, kami telah berusaha sedaya upaya.. tetapi terserah kepada Nya... sebaiknya Encik manfaatkanlah waktu2 terakhir bersama anak encik.."

Perlahan si bapa masuk, mendekati anaknya.

"Papa, maafkan saya..tidak berhati hati semasa memandu.." si anak juga menangis kerana aweknya tak dapat diselamatkan. Si bapa cuba menenangkan dia...akrablah dua manusia itu beberapa saat. sehingga si bapa beranggapan ini adalah saat pertemuan terakhir antara dia dan anak lelakinya... Dia teringat kembali persoalan yang selama ini sering bermain di benaknya dan keinginannya untuk mengetahui tentang "mengapa anaknya selama ini selalu minta bola hitam bola putih"

"Nak, maafkan papamu kerana selama ini papa selalu sibuk... sehingga kamu sering kesepian..maafkan papa, nak. Papa tak berkesempatan untuk menjadi ayah yang baik."

Anaknya menjawab dalam keadaan lemah,"tak mengapa papa, saya faham.. Cuma saya kecewa disebabkan papa ada kemewahan, papa belikan saya macam2.... saya cuma minta bola hitam dan bola putih je kan ?"

Si bapa rasa timing jawapan untuk persoalannya sudah tepat.., "KENAPA KAMU SELALU MINTA BOLA HITAM & BOLA PUTIH ANAKKU... ADA APA DENGAN BOLA2 ITU SEHINGGA IANYA BEGITU BERERTI BUATMU?"

(anda semua pun ingin tahu kan ...?)

Si anak menjawab dengan nada terputus putus kerana sudah tidak dapat bertahan dan masanya sudah hampir tiba....

"sebabnya ....saya.. saya... saya...."

*hep* Kepalanya perlahan lahan rebah dan hembusan nafasnya hilang. Si anak sudah meninggal sebelum sempat memberitau bapanya tentang bola hitam & bola putih.

Tengok, si bapa yang selalu hidup bersama anaknya pun tak tau...apalagi aku yang cuma bercerita, lagi la tak tau ape ape. MACAMMANA NI? Kecewa jugak nih. Isk!Isk! Isk!........ ..Rasa nak tumbuk je perut orang yang mula-mula forward kat aku.

P/S : Sorry aarr sebab bagi cerita ni kat korang. Ye lah...Takkan nak jadi korban sorang-sorang je kan ...Hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...